Thursday 24 January 2013

posle slava i praznika

Prošlog vikenda otišla sam kod bake na slavu- na svetog Jovana. Kao i na svakoj slavi koja nije posna bilo je pečenja, kupusa, sarmi, ruske salate,drugih predjela i, naravno, sitnih kolača :)
E sad, ja bih mogla o toj slavskoj trpezi da pišem ceo dan, da vam opisujem razne vrste salata, hladnih predjela i kolača, ali neću- verujem da ste svi bili na bar dve tri slave ove zime pa dobro znate o čemu pričam. Za mene zanimljiviji je naredni dan - kad sam se sa slave vratila kući i jaka hrana mi je već bila preko glave.
Kako smo celog vikenda bili odsutni, u kući nije bilo toliko hrane, a ja sam bila zauzeta i nisam imala vremena duže da budem u kuhinji. Uzela sam zato testeninu (fettucine), skuvala ih i pomešala sa laganim sosom: Prvo sam jednu tikvicu iseckala na kockice i propržila na ulju, potom u to dodala pola konzerve pelata i začine: so, kašičiću smeđeg šećera, bosiljak i majčinu dušicu. kad se sve to izdinstalo pomešala sam u tiganju sa testeninom, potom dodala seckane crne maslinke i kolutove mocarele, isključila vatru i poklopila tiganj da se mocarela istopi. Bilo je sjajno. Prava promena u odnosu na sarmu i pečenje :)


Wednesday 16 January 2013

Par malih saveta

Evo nekoliko pojedinosti koje bi mogle biti korisne za lakše i zdravije pripremanje jela:

  • O ulju i mastima:
Po nekim novijim studijama, najpreporučljivije je pržiti hranu na ulju od semenki grožđa, mada ni sa njegovom upotrebom ne treba preterivati- za veliki broj jela dovoljno je samo podmazati tiganj.
S druge strane najpogodnije je salatu začinjavati maslinovim uljem (koje pri zagrevanju gubi dosta korisnih svojstava). 
Jedna od zamena ulju je svakako puter, koji daje specifičan ukus i miris jelima. (ali ne margarin!!)
Masti i ulja su svakako potrebne našem organizmu, ali ih treba unositi oprezno i nikako u večernjim časovima!



  • Salate:
Što se začinjavanja zelene salate tiče savet je da se stavlja što više ulja, jer se u njemu rastvaraju mnogi korisni sastojci salate i tako ona postaje još zdravija :) Što se kiselosti tiče, salata se može začiniti limunom(u kom slučaju je potrebno staviti nešto manje soli) ili klasično, sirćetom(pri čemu se mogu mešati dve vrste sirćeta- npr. obično, jabukovo i malo crnog balzamiko sirćeta koje daje specifičan ukus, ali je dosta kiselije od običnog sirćeta (može biti i slatkastog ukusa) ).
Postoji još mnogo zanimljivih dresinga za salate, ali o njima će biti reči u drugim postovima, sada se bavim samo osnovama.

Za početak

Većina ljudi, posebno mojih godina u današnje vreme malo se, ili ni malo zanima za kuvanje. Ne mogu da kažem da ih krivim. Sve obaveze i manjak slobodnog vremena svakako su veoma ograničavajući faktori, ali nikako ne treba da vas obeshrabre. Postoji mnogo ukusnih jela koja su istovremno i zdrava i brza za pripremu. 
Kada se izveštite u osnovnim kulinarskim veštinama, možete početi da eksperimentišete sa raznim jelima, da budete kreativni. Ovde će biti reči prvenstveno o hrani koja se priprema jednostavno i brzo, ali neće biti zapostavljena ni ukusna složenija jela za koja treba odvojiti nešto više vremena i truda. Nadam se da će na mom blogu korisne savete naći kako sladokusci, tako i oni koji su na dijeti ili alergični na određene namirnice.

Šta vam je u stvari potrebno za početak?



  • Dobra volja (bez nje ništa)
  • Kuhinja
  • Kuvar- to može biti neki rokovnik, telefonski imenik ili obična sveska. Ako za to nemate vremena, možete preuzeti android aplikaciju "Evernote food":