Пре пар месеци у гостима ми је била другарица из шведске. Моја породица и ја провели смо много времена размишљајући о томе које знаменитости града јој морамо показати, као и која јела из наше кухиње мора пробати.
Тада сам, по први пут, озбиљно почела да размишљам о српској кухињи и њеним специфичностима. Убрзо сам схватила да многа јела која се у нашим крајевма годинама праве и третирају као национална кухиња у ствари воде порекло из других држава. Логично, највећи број јела потиче из Турске кухиње, али ту су и многа аустријска јела, и то претежно слаткиши.
И поред тога, верујем да је српска изворна кухиња веома занимљива и да јој се треба посветити пажња.
Ево и неких специјалитета које сам издвојила и послужила својој гошћи.
Гибаница
Жито
Лепиња с кајмаком
Ајвар
Ћевапи
Сарма
No comments:
Post a Comment