Wednesday 16 January 2013

Par malih saveta

Evo nekoliko pojedinosti koje bi mogle biti korisne za lakše i zdravije pripremanje jela:

  • O ulju i mastima:
Po nekim novijim studijama, najpreporučljivije je pržiti hranu na ulju od semenki grožđa, mada ni sa njegovom upotrebom ne treba preterivati- za veliki broj jela dovoljno je samo podmazati tiganj.
S druge strane najpogodnije je salatu začinjavati maslinovim uljem (koje pri zagrevanju gubi dosta korisnih svojstava). 
Jedna od zamena ulju je svakako puter, koji daje specifičan ukus i miris jelima. (ali ne margarin!!)
Masti i ulja su svakako potrebne našem organizmu, ali ih treba unositi oprezno i nikako u večernjim časovima!



  • Salate:
Što se začinjavanja zelene salate tiče savet je da se stavlja što više ulja, jer se u njemu rastvaraju mnogi korisni sastojci salate i tako ona postaje još zdravija :) Što se kiselosti tiče, salata se može začiniti limunom(u kom slučaju je potrebno staviti nešto manje soli) ili klasično, sirćetom(pri čemu se mogu mešati dve vrste sirćeta- npr. obično, jabukovo i malo crnog balzamiko sirćeta koje daje specifičan ukus, ali je dosta kiselije od običnog sirćeta (može biti i slatkastog ukusa) ).
Postoji još mnogo zanimljivih dresinga za salate, ali o njima će biti reči u drugim postovima, sada se bavim samo osnovama.

No comments:

Post a Comment