Saturday 23 February 2013

Doručak- brz i ukusan

Doručak bi, oko toga se barem većina nutricionista slaže trebalo da bude glavno jelo u toku dana. Jasno, za većinu ljudi to je ručak, ali ipak evo nekoliko primera kako da doručak (koji možete i napraviti dan ranije i ponetni na sa sobom u školu, na fakultei ili posao) postane ukusniji (mada se možda ne bi svi složili), ali  svakako mnogo zdraviji od pice ili peciva:

SENDVIČI:

Dijetalni: Jednu integralnu kiflu namazati sa puterom, dodati pršutu ili pečenicu, potom malo rendane šargarepe(može se i posuti rukolom ili dodati list zelene salate) i posuti  semenkama suncokreta.
Posni: 1.) Napraviti paštetu od tunjevine(U blenderu pomešati jednu konzervu tunjevine sa maslinovim uljem, malo senfa i peršunom i belim lukom po ukusu), ili je jednostavno kupite. Uz nju dodajte nekoliko kolutova sveže crvene paprike.
2.) Presecite kiflu i, mesto da je namažeze pospite je maslinovim uljem pomešanim sa začinima. preko toga stavite komad dimljenog lososa i tanko seckane listove krastavca. Možete dodati i malo bibera ili limunovog soka koji se sjajno slažu sa lososom.







Sunday 17 February 2013

Kolač od malina


Evo jednog zanimljivog i brzog recepta.  
Potrebno je:
  • Pakovanje smrznutih malina
  • Pakovanje piškota
  • 5 kašika šećera
  • jedna kesica vanilin šećera
  • jedna kisela pavlaka od 20% mlečne masti
  • Kašika mleka
  • Jedna slatka pavlaka
  • Jedna i po kašika prah šećera(za pavlaku)
Priprema:

Pošto se maline odmrznu, ostaviti ih neko vreme da se ocede od soka. Potom ih izgnječiti sa viljuškom(2), dodati pet kašika šećera(3) i kesicu vanilin šećera(4). Mešati dok se ne sjedini, potom dodati jednu kiselu pavlaku(5) i promešati(6). 
U posudu sipati malo mleka- samo je podmazati(7), a potom poređati piškote(8) i preliti ih sa filom(9,10). 
Po mom iskustvu, piškote su mekše i kolač ukusniji ako se sad pokrije folijom i ostavi preko noći u frižideru, ali ako nemate dovoljno vremena možete odmah preći na mućenje slatke pavlake sa prah šećerom(11,12) i premazivane kolača(13)
Mala napomena na kraju: 
Količine svih sastojaka zavise od veličine činije u kojoj se kolač priprema!