Saturday 9 March 2013

Tiramisu


Ovaj kolač prvi put mi je pripremila moja tetka Andrea. Samo ga je ona pravila još ukusnije i sa kafom :)
Imala sam vremena pa sam spremila i video :)
Uživajte ;)





I daaaa song by Red Hot Chili Peppers :D


Friday 8 March 2013

Na Severu



Pre mesec dana bila sam sa školom na putu u Švedskoj i sjajno se provela. Živela sam sa drugaricom sa razmene, koja je prošlog septembra bila kod mene u Beogradu. Ona i njena porodica su se divno poneli prema meni i učinili da se osećam kao kod kuće. Takođe sam probala i par Švedskih jela, pa ću o njima i pisati :)
Najviše mi je u sećanju mleko. Tamo smo ga pili uz skoro svaki obrok, a bilo je nekako ukusnije, blaže nego   ova naša. Tu su takođe i ćuftice i ražnjići od jagnjetine punjeni gorgonzolom, koji su mi se posebno svideli. Od slatkiša najzanimljivija mi je bila semla, neka vrsta krofne, ili kako su mi oni objasnili "slatkog hleba". Ona u stvari po izgledu podseća na velike princes krofne, ali tu se svaka sličnost završava. Pre svega, testo je drugačije i po ukusu više podseća na testo za obične krofne, samo malo suvlje. Punjene su sa nekom vrstom slatkog pirea od badema(ali ne marcipanom!) kakav nikada ranije nisam probala, a preko njega stavlja se slabo zaslađena slatka pavlaka. Ceo slatkiš nije preterano sladak. Neki ga jedu umočenog u toplo mleko, a neki ne.
Drugi slatkiš koji sam probala je mokri čokoladni kolač. To je nešto slično brauniju, samo što je dosta vlažnije i skoro se čini da nije dovoljno pečen u sredini (mada baš takav treba da bude :D). Na kraju se posipa prah šećerom i, po mom ukusu, stvarno je savršen :))

Recepte za bilo koje jelo koje sam probala tamo nemam, ali ću definitivno probati da improvizujem jednog dana.




A evo i jedne moje slike :)